Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  • Sprawdź swoje BMI
  • Waga (kg)
  • Wzrost (cm)
  • BMI:

Dodany: 2010-12-29 14:28:02

NapiwkiW większości miejsc na świecie przyjęło się, że każda osoba spożywająca posiłek w restauracji zostawia zwyczajowo napiwek, czyli drobną kwotę pieniędzy przeznaczoną dla kelnera za dobrą obsługę.

 

Pierwsze napiwki wręczano już 300 lat temu. Zostawianie napiwku było i nadal jest w dobrym tonie. Są oczywiście na świecie miejsca, na przykład Japonia, w którym nie daje się napiwków. U nas w kraju zwyczaj dawania napiwków dopiero się upowszechnia. Jeden z kucharz zatrudnionych przez restauracja gdańsk stwierdza, że napiwki do prawie połowa jego pencji.

 

I tak naprawdę stanowi to jego główne źródło dochodu. Pracujący w zawodzie kelner zyskuje niejako zmysł oceniania ludzi pod względem tego czy zostawią mu napiwek, czy też nie. Inne zawody, w których częśc pensji to napiwki to między innymi: barman, Fryzjer, kucharz, listonosz. Z pewnością każde zgodzi się z tym, że dobra praca wymaga nagrodzenia, jaki więc napiwek zostawić? Standardowo na świecie przyjęło się zostawianie napiwku w kwocie równej około 10%-20% ostatecznego rachunku. Odwiedzając jakąkolwiek restaurację pamietajmy, że zostawienie napiwku nie jest obowiązkiem, jednak zawsze i wszędzie będzie w dobrym tonie..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Napiwki
Nick: