Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  • Sprawdź swoje BMI
  • Waga (kg)
  • Wzrost (cm)
  • BMI:

Dodany: 2010-12-29 14:22:43

Kuchnia czeskaKuchnia czeska przez lata pozostawała  pod wpływami kuchni państw sąsiednich. Wybierając z nich najlepsze składniki i pomysły Czesi stworzyli swoją własną kuchnię, która znajduje coraz większe grono odbiorców. Dania kuchni czeskiej oferuje także restauracja gdańsk. Czym wyróznia się ta kuchnia?

 

Kuchnia czeska to głównie tradycyjne potrawy na bazie starych receptur. Do ich przyrządzania wykorzystywana jest duża ilosć mięs – od wieprzowiny, przez drób i dzikie ptactwo. Charakterystyczne dla kuchni czeskiej są również zupy, nieco podobne do zup polskich oraz różnego rodzaju knedliky – bułaczane, ziemniaczane lub owocowe. Inne potrawy kuchni czeskiej to między innymi: zeli (duszona kapusta), drstkova polevka (zupa z flaków), cesky kolac (słodkie bułki z powidłami), parky ( parówki w bułce).

 

Podkreślić należy, że potrawy czeskie są szalenie kaloryczne i ciężkostrawne, jednak niezwykle smaczne. Kuchnia czeska słynie również z róznego typu alkoholi – piw i win, które wykorzystywane są zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i dodawane do potraw..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia czeska
Nick: