Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  • Sprawdź swoje BMI
  • Waga (kg)
  • Wzrost (cm)
  • BMI:

Dodany: 2010-12-29 14:19:29

Kuchnia meksykańskaKto nie lubi kuchni meksykańskiej. Te proste i smaczne dania cieszą się popularnością na całym świecie. Są połączeniem tradycyjnych potraw Indian zamieszkujących pierwotnie te tereny oraz wpływów hiszpańskich.

 

Większość przepisów kuchni meksykańskiej oparta jest na wykorzystaniu roslin strączkowych i ziaren kukurydzy. Takie dania oferuje także restauracja gdańsk. Inne składniki, które bardzo często wykorzystywane są w kuchni meksykańskiej to chili, pomidory, słodkie ziemniaki, orzechy, ryż wołowina i drób. Do wielu potraw wykorzystuje się tortille – placki z mąki kukurydzianej lub pszennej.

 

Potrawy kuchni meksykańskiej zazwyczaj nie sprawiają problemów w przygotowaniu. Te najchętniej i najczęściej wybierane to między innymi: burrito (tortille z różnymi nadzieniami), gorditas (placki kukurydziane z nadzieniem serowo-mięsnym), enchiladas (tortille w sosie paprykowym), guacamole (sos na bazie avokado), nachos (tortille zapiekane z serem), ceviche (sałatka z ryby marynowanej w cytrynie)..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia meksykańska
Nick: