Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  • Sprawdź swoje BMI
  • Waga (kg)
  • Wzrost (cm)
  • BMI:

Dodany: 2010-12-29 13:54:56

Kuchnia polskaNasza rodzina kuchnia polska również posiada swoich wielu zwolenników. Specjalnie dla nich restauracja gdańsk umieściłą w swoim menu klasyczne, polskie potrawy. Kuchnia polska to w rzeczywistości swoisty misz-masz kuchni europejskich.

 

Ze względu na naszą historię możemy w niej odszukać elementy rosyjckie, autriackie, niemieckie, litewkie i inne. Kuchnia polska jednoznacznie kojarzona jest z mięsem wieprzowym i dziczyzną oraz z potrawami mącznymi. Przez lata kuchnia polska wyspecjalizowała się w przyrządzaniu zup. Najpopularniejsze składniki polskich dań do grzyby, buraki, ogórki, twaróg. Z ziół najcześciej wykorzystywane są: jałowiec, chrzan, koper, pieprz.

 

Wśród specjalności kuchni polskiej znajdują się następujące dania: befsztyk tatarski, kotlet schabowy, zupa grzybowa, zupa szczawiowa, piernik, czernina, sztuka mięsa z sosem, flaczki. Wiele dań kuchni polskiej cieszy się niesłabnącą popularnością. Są to głównie potrawy mączne typu pierogi, kluski, naleśniki. Na świecie doceniane są również polskie wyroby wędliniarskie – szynki i  kiełbasy.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia polska
Nick: