Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  • Sprawdź swoje BMI
  • Waga (kg)
  • Wzrost (cm)
  • BMI:

Dodany: 2015-04-21 09:47:08

 

Pieprz kubebaPieprz kubeba (zwany też szypułkowym, łabędzim czy jawajskim) pochodzi z Indonezji (uprawia się go głównie na Jawie oraz Sumatrze), ale jego smak mamy szansę poznać zamawiając obiady opole.

 

Ma nasiona nieco dłuższe niż jagody swojego popularnego kuzyna – czarnego pieprzu. Jeśli chodzi o doznania smakowo – zapachowe, to pieprz kubeba jest gorzki i pikantny, a aromat – ostry jałowcowo – kamforowy. W kuchni jest polecany zwłaszcza do podkreślania smaku potraw z ryb oraz owoców morza, a także do zup, sosów, dipów oraz marynat. Chociaż jest trudno dostępny w Europie, warto choć raz go spróbować, bo obiady opole ze szczyptą pieprzu łabędziego dodadzą egzotycznej pikanterii wielu tradycyjnym daniom. W medycynie naturalnej wykorzystywane są natomiast właściwości prozdrowotne pieprzu kubeba.

 

Okazuje się, że ma zdolność leczenia migren, chorób wenerycznych oraz bólów głowy. Jakby tego było mało, dla Indonezyjczyków pieprz kubeba jest także cennym afrodyzjakiem (receptura na eliksir miłosny zawiera białe wino z dodatkiem pieprzu). Może warto zatem postarać się przygotować obiady opole z dodatkiem pieprzu szypułkowego? Można także pokruszyć go i dodać do kadzidełka – pobudzi, przegoni smutek oraz doda energii..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Pieprz kubeba
Nick: