Żyto – niegdyś zapomniane przez wszystkich zboże, dziś uważane jest za produkt bardzo cenny, ekologiczny i dietetyczny. Nie chodzi tu o samą mąkę żytnią, z której wyrabia się ciemne, dietetyczne pieczywo, suchary i ciemne ciasta, ale również brak spulchniaczy i innych substancji, z których nie korzysta się przygotowując ciemne pieczywo.
Restauracja Gdańsk to miejsce, gdzie mąką żytnia znajduje szerokie zastosowanie. Restauracja Gdańsk w swej kuchni na co dzień stara się jak najczęściej korzystać z mąki żytniej przygotowując pieczywo dla swoich klientów i gości. W związku z tym, że restauracja Gdańsk korzysta z mąki żytniej zmuszona jest również płacić za nią więcej niż za mąkę pszenną, której używa większość restauracji i karcz w Polsce.
Kucharze zdają sobie sprawę z tego, że korzystanie z lepszych produktów wymaga większych nakładów finansowych jak jednak wiadomo, im lepiej obsłuży się swoich klientów tym istnieje większe prawdopodobieństwo, że klient wróci i raz jeszcze powierzy nas swoje zaufanie i…pieniądze, a przecież to o to chodzi w dobrym biznesie..